Wat

We bieden een makkelijk hanteerbaar sjabloon aan voor groepen die een afscheidsritueel willen organiseren. We hebben daarbij keuzes gemaakt met als einddoel een eigentijds afscheidsritueel voor een diverse gemeenschap.

Belangrijk is om als gebruiker creatief en flexibel met dit sjabloon om te gaan en het aan te passen aan de concrete context waarin het ritueel zal plaatsvinden.

Het sjabloon is ontwikkeld voor een afscheidsritueel bij sterven. Het kan echter evengoed toegepast worden wanneer er afscheid wordt genomen van andere zaken, zoals wanneer een bedrijf sluit, wanneer een gebouw in een wijk wordt gesloopt of wanneer de overgang wordt gemaakt van puber naar jongvolwassene.

We kiezen expliciet voor een participatief proces, zowel in de voorbereiding als tijdens het ritueel. Om het ritueel op maat van de groep te maken, wordt een proces doorlopen met deelnemers uit de groep. Zij bepalen mee de invulling en zorgen er voor dat het ritueel toegankelijk is. Daardoor krijgt het ritueel een breder draagvlak, wordt het gebeuren een doorleefd moment en heeft het een sterkere impact.